0

П екин, Пламен Вълков, наш пратеник

Бившият президент на Световната антидопингова агенция (WADA) и настоящ член на Международния олимпийски комитет Дик Паунд заяви, че Русия трябва да следващите няколко олимпиади, заради скандала в положителната проба на фигуристката Камила Валиева. 
„В определен момент, когато една страна е абсолютно непоправима, трябва да й се даде таймаут. Докато не вземете нещата под контрол си вземете таумаут за една, две или три олимпиади - заяви Паунд. - Този случай показва, че руснаците не си помагат, защото те абсолютно не са се разкаяли. Те нищо не признават, а обжалват всяко решение. Според мен подходихме твърде меко, като им позволихме да участват под името Руски олимпийски комитет. Сигурен съм, че руснаците са наели опитни юристи и правят всичко, за да се контролират възможните щети. Как е възможно да са поставили Валиева под такъв риск? Не прилича на замърсена добавка, а това е нетерапевтично използване на достатъчно силнодействащ препарат“. 
Решение по казуса с Камила Валиева ще бъде взето от Спортния арбитражен съд, който днес ще заседава в Пекин и след 17,00 ч българско време ще обяви своето решение. 


Още за скандала на олимпиадата четете тук: https://telegraph.bg/sport/zimna%20olimpiada/ot-sportniia-arbitrazhen-syd-obiaviha-koga-shte-vzemat-reshenie-otnosno-kazusa-s-primata-vyv-figurnoto-pyrzaliane-kamila-valieva-rusnacite-taiat-nadezhdi-che-15-godishnata-zvezda-niama-da-byde-sankcionirana-36720